top of page
  • Writer's picturezlatkobojanovic

Meje

Updated: Dec 1, 2023


Kje se nam zatika pri postavljanju osebnih mej?

Postavljanje osebnih meja je nadvse pomembno v procesu osebnega razvoja in skrbi za svoje dobro počutje. To ni enostaven proces in zahteva potrpežljivost ter zavestno odločitev za spremembo. Pogosto se znajdemo ujeti v stare vzorce, ker so te povezave, četudi slabe, postale nepogrešljiv del naše identitete. To pojasnjuje nevroznanost, saj naši možgani raje sledijo že ustaljenim potem, še posebej, če segajo globoko v našo preteklost, saj so te povezave hitrejše in energetsko manj zahtevne. Primer iz prakse lahko služi kot ilustracija: "Imam močen vzorec, ki me vedno vrže nazaj. Ne znam postaviti meje, ker sem narejena, da ustrezam drugim. Vedno so pričakovali, da bom popolna in pridna. Dosti imam tega" Vendar pa je ključno razumeti, da imamo moč spreminjati svoje vzorce in postavljati nove meje. Ključna rešitev za to je sočutnost in milost do tistega dela sebe, ki še ni sposoben postavljati teh mej, ter pripravljenost za učenje in vztrajanje v novih vzorcih, dokler se ne vzpostavijo nove nevronske povezave. Nevroplastičnost možganov nam omogoča to možnost. Postavljanje meja je v bistvu izraz skrbi za samega sebe, saj nam omogoča boljše razumevanje lastne identitete ter naše mesto v svetu. Preko uporabe Ok pozicij lahko preverimo svoj odnos do sebe in drugih ter prepoznamo svoj dominanten način komunikacije.

Ovire pri postavljanju meja so lahko strah, sram in jeza.


Strah pred prekinitvijo odnosa je pogosta ovira, vendar je ključno razumeti, da postavljanje jasnih meja lahko dejansko izboljša odnose, saj omogoča boljšo komunikacijo in razumevanje med strankami.


Sram nas lahko zavira pri postavljanju meja, saj nas družba pogosto spodbuja k prilagajanju in izogibanju konfliktom. Kljub temu je pomembno, da se zavedamo, da imamo pravico postaviti meje za svoje dobro počutje.


Jeza pa je zahteva po spremembi vedenja drugih in lahko deluje kot učinkovito orodje, vendar pogosto predpostavlja, da drugi lahko berejo naše misli in potrebe. Zato je ključno, da jasno in neposredno izrazimo svoje potrebe in pričakovanja. Pomemben trik pri postavljanju meja je lahko izražanje hvaležnosti. Tako, ko se počutimo napadene ali soočene z nasprotovanjem pri postavljanju meja, lahko odgovorimo s hvaležnostjo, kar pogosto zmede sogovornika in ustvari pozitivno ozračje za nadaljnjo komunikacijo. Postavljanje osebnih meja zahteva veliko vaje in poguma, da storimo stvari zase, kljub temu da nas je strah. Osnova tega procesa je v ljubezni do samega sebe. V zaključku, postavljanje osebnih meja je ključno za skrb za svoje dobro počutje. Z uporabo sočutnosti, milosti do samega sebe in razumevanjem ovir, kot so strah, sram in jeza, lahko gradimo bolj zdrave odnose ter pridobimo globlje razumevanje samega sebe. To je proces, ki zahteva čas in trud, vendar lahko prinese obilo koristi za naše duševno in čustveno blagostanje.


Zlatko Bojanović, dipl. inž. kem. tehnol., svetovalec za transakcijsko analizo (TA), specializant psihoterapije

58 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page