top of page
  • Writer's picturezlatkobojanovic

Ignorantia non est argumentum


Po videnju filozofa racionalista Baruch de Spinoza. "Ignorantia non est argumentum" prevedeno pomeni "Nevednost ni argument" je objavil leta 1670 v knjigi "Tractatus theologico-politicus"


Bog bi rekel: Nehaj moliti in se tolči po prsih! Kar želim, je, da greš ven v svet in uživaš v življenju. Želim, da se zabavaš, poješ, smejiš in uživaš v vsem, kar sem ti dal.


Ne hodi več v te temne, hladne templje, ki ste jih zgradili zase in za katere pravite, da so moj dom! Moj dom so gore, gozdovi, reke, jezera in plaže. To so kraji, kjer živim in kjer vam kažem svojo ljubezen. Nehaj mi pripisovati krivdo za svoje nesrečno življenje. NIKOLI ti nisem rekel, da je s tabo nekaj narobe, da si grešnik ali da je tvoja spolnost napačna! Seks je moje darilo za vas, s katerim lahko izrazite svojo ljubezen, ekstazo, veselje. Zato me ne krivi za vse, kar so vam vsilili. Nehaj brati domnevno svete spise, ki nimajo nič z mano.


Če me ne najdeš v sončnem vzhodu, v pokrajini, v očeh svojih prijateljev, v očeh svojega otroka ... ... me ne boš našel v nobeni knjigi! Zaupaj mi in nehaj mi govoriti, kako naj opravljam svoje delo. Nehaj se me tako bati. Ne obsojam te, ne kritiziram te, nisem jezen, ne kaznujem te. Sem čista ljubezen. Nehaj me prositi za odpuščanje, saj ni ničesar za odpustiti. Ko sem te ustvaril, sem te ustvaril s strastmi, omejitvami, čustvi, potrebami, nesoglasji in ... s svobodno voljo. Kako naj ti zamerim, da čutiš in se odzivaš na nekaj, kar sem položil vate?


Kako naj te kaznujem, ker si takšen, kot si, ko pa sem jaz tisti, ki te je ustvaril? Ali res misliš, da bi ustvaril kraj, kjer bi za večnost gorela vsa moja poredna deca? Kateri bog bi to storil? Pozabi vse zapovedi, vse zakone. To so triki, da te manipulirajo, nadzorujejo in v tebi vzbudijo občutke krivde. Spoštuj svoje bližnje.


Vse, kar te prosim, je, da skrbiš za svoje življenje. Naj te vodi pripravljenost, da stvari uresničiš. Ljubi moj, to življenje ni odskočna deska, ni stopnja na poti, ni preizkus, ni uvod v nebesa. To življenje je vse, kar je tukaj in zdaj, in edino, kar potrebuješ. Ustvaril sem te povsem svobodnega, ni nagrad ali kazni, ni grehov ali vrlin, nihče ne beleži tvojega življenja. Popolnoma si svoboden, da v svojem življenju ustvariš nebesa ali pekel.


Ne morem ti povedati, ali je kaj po tem življenju, lahko pa ti dam nasvet. Živi, kot da ni nadaljevanja. Kot da je to tvoja edina priložnost, da uživaš, ljubiš in obstajaš. Če ni nadaljevanja, boš cenil priložnost, ki sem ti jo dal. In bodi prepričan, da te ne bom spraševal, ali si bil dober ali slab in kaj si dosegel, ampak ali si užival.


Ti je bilo všeč? Kaj ti je bilo najbolj všeč? Si se kaj naučil? Nehaj verjeti vame. Verovati pomeni domnevati, ugibati, si predstavljati. Nočem, da verjameš vame. Želim, da me začutiš v sebi. Želim, da me začutiš, ko poljubljaš svojo drago, ko daš hčerko spat, ko božaš psa, ko se kopaš v morju. Nehaj me slaviti, za kakšnega sebičnega boga me imaš?


Naveličan sem hvalnic, naveličan sem tega, da mi zahvaljujejo. Si hvaležen? Pokaži to s skrbjo zase, za svoje zdravje, svoje odnose in za svet. Izrazi svoje veselje! To je pravi način, da me pohvališ. Nehaj zapletati stvari in kot papiga ponavljati, kar so te naučili o meni.


Edino, kar je gotovo, je, da si tukaj, da si živ in da je ta svet poln čudežev. Zakaj potrebuješ še več čudežev? Ali toliko razlag za čudeže? Ne išči me zunaj, ne boš me našel. Poišči me v sebi. Tu sem in bijem v ritmu. V tebi.

17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page