top of page
  • Writer's picturezlatkobojanovic

IZGORELOST VS. DEPRESIJA

Updated: Apr 4, 2023



Izgorelost in depresija sta dva pojma, ki ju pogosto slišimo v kontekstu duševnega zdravja. Oba se lahko kažeta s podobnimi simptomi, kar pogosto povzroči težave pri ločevanju med njima. Izgorelost je lahko posledica stresa in preobremenitve, ki se kaže v občutku izčrpanosti, pomanjkanju motivacije in zanimanja za delo, občutkih brezupa, izolaciji in poslabšanju učinkovitosti na delovnem mestu. Depresija pa se lahko pojavi kot posledica različnih vzrokov, kot so izguba ljubljene osebe, finančne težave, zdravstvene težave, nesreča ali travmatični dogodek. Simptomi depresije vključujejo občutke žalosti, brezupa, pomanjkanje energije in motivacije, težave s koncentracijo, nespečnost ali pretirano spanje, spremembe v apetitu, izgubo zanimanja za aktivnosti, ki so jih prej uživali, ter občutke krivde ali nevrednosti.


Čeprav se izgorelost in depresija lahko prekrivata v nekaterih simptomih, je pomembno, da razlikujemo med njima. Izgorelost je lahko posledica preobremenitve na delovnem mestu ali drugih okoljih in se lahko izboljša s časom in odmaknitvijo od stresnih situacij. Depresija pa se običajno ne izboljša z odmikom od stresorjev in lahko zahteva tako kot izgorelost zdravniško pomoč.


Če opazite simptome izgorelosti ali depresije pri sebi ali pri svojih bližnjih, je pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom za duševno zdravje. Le ta lahko postavi pravilno diagnozo in predlaga ustrezno zdravljenje. Zavedati se je treba, da je zdravljenje duševnih motenj dolgotrajen proces, ki zahteva čas, potrpljenje in zavezanost.


Zlatko Bojanović, dipl. inž. kem. tehnol., transactional analysis (TA) counsellor






59 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page