top of page
  • Writer's picturezlatkobojanovic

Change your thinking. Change your life



Znanstvena veda, ki se imenuje EPIGENETIKA, ki v dobesednem prevodu pomeni nadgenetika, raziskuje telesne spremembe in funkcije, ki se dogajajo in sprožajo z zunanjimi vplivi ne glede na našo genetsko podlago. To, kar smo postali danes, je produkt naših genov in okolja ter lastnega pozitivnega ali negativnega razmišljanja.

Učinek placeba je tudi dober primer delovanja epigenetike, če smo prepričani, da nam bo neka stvar pomagala, obstaja zelo velika verjetnost, da nam bo zares pomagala. Čeprav je to, kar smo zaužili kot zdravilo, samo kapsula sladkorja. Po nekih raziskavah tretjina vseh današnjih zdravil deluje kot učinek placeba.

Nasprotno učinku placeba je nocebo, ki je enako močan in deluje v nasprotni smeri. Negativno razmišljanje je lahko tako močno, da če mislimo, da bomo zboleli, bomo dejansko tudi zboleli.

Ugotovitev, da lahko s pozitivnim razmišljanjem sprožimo procese v telesu, da se telo pozdravi, je dejstvo. Večina ljudi se tega ne zaveda in uživajo vsa mogoča zdravila v upanju na ozdravitev. Ta zdravila jim bodo pomagala le, če verjamejo v njihovo delovanje, kar je zopet učinek placeba.

Kako lahko prekinemo negativno razmišljanje in se pozdravimo sami. Zelo enostavno: z vajo in ponavljanjem. Sami se moramo naučiti v sebi sproščati pozitivne misli, hvaležnost, ljubezen do sebe. Na preprost način se naučimo sami pošiljati ljubezen in pozitivno energijo v tiste dele telesa, kjer imamo težave.

In kaj se zgodi na biološkem nivoju, gledano epigentično. Geni sprostijo čisto druge zdravilne proteine, hormone, energijo in telo se začne zdraviti samo.

V genih je lahko zakodirano, da imamo gen za določeno bolezen. Ampak teh genetsko zakodiranih bolezni je zelo malo. Vse preostale bolezni nastajajo s kombinacijo sprememb genske aktivnost od zunaj. Za nastanek raka je na primer potrebna aktivacija sprememb kar na 12–14 genih. Rak ni bolezen, s katero se dejansko rodimo in jo imamo zapisano v genih, ampak nastane zaradi negativnih čustvenih stanj.

Torej potrebno se je zavedati, da lahko z lastnimi pozitivnim mišljenjem bistveno vplivamo na svoje dobro telesno in psihično zdravje.

Zlatko Bojanović, dipl. inž. kem. tehnol., transactional analysis (TA) practitioner

38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page